Je hebt gekozen voor een begeleidingstraject. Dan ben je allereerst verzekerd van een luisterend oor en inlevingsvermogen. Maar ook jij moet aan de bak. Bijvoorbeeld door te praten over wat je bezighoudt en waar je interesses liggen. Eventueel ga je aan de slag met een beroepskeuze- en interessetest en maak je verschillende opdrachten. Zo komen we tot een gedegen actieplan.
Stap 1 hulpvraag bepalen
Voor een goede start van jouw te volgen traject is het belangrijk om jouw hulpvraag duidelijk te formuleren. Hier gaan we als eerste mee aan de slag.
Daarna maken we samen een plan voor het vervolg van de begeleiding. Hierbij kan het belangrijk zijn om meer duidelijkheid te krijgen over jouw capaciteiten, waar je interesses liggen en wat je persoonlijke eigenschappen zijn. Dit kan door het afnemen van testen maar zeker ook door uitgebreider met elkaar te praten over onder andere je interesses, loopbaanverwachtingen en toekomstideeën.
Stap 2 praten en testen
Vragen die tijdens onze gesprekken aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: wat vind je leuk, waar ben je goed in, wat zijn jouw talenten/kwaliteiten, welke personen zijn belangrijk voor je, welke keuzes heb je al gemaakt, wat houdt je bezig na school, welke beroepen lijken je wel wat (en in welke volgorde), welke opleiding heb je daarvoor nodig?
De antwoorden op al deze vragen geven al richting aan jouw uiteindelijke keuze. Eventueel gaan we ook aan de slag met een beroepskeuze- en interessetest. Alle resultaten bij elkaar gieten we in een actieplan.
Stap 3 resultaten bespreken
Aan het einde van het traject bespreken we de resultaten. Belangrijk is wat jij vindt van een uitslag, wat jij hebt ervaren en waaraan jij hebt gewerkt naar aanleiding van een opdracht of onderzoek. Zo verkennen we de concrete, bij jou passende keuzemogelijkheden en krijg je een helder(der) beeld van je eigen persoon. Het eindresultaat – de definitieve keuze voor een profiel, vervolgstudie of loopbaanswitch – komt in zicht!